jueves, 15 de septiembre de 2011

9/11




Na ČT 2 jsem zhlédl zajímavý dokument BBC o konspiračních teoriích 9/11, respektive o jejich chatrnosti. Vcelku zdařile je vyvracuje. Nezemřelo-li by toho osudného dne na Manhattanu tři tisíce lidí, daly by se mnohé označit za úsměvné. Bohužel to tak nejde, a tak se dá jen kroutit hlavou nad odvážností, až drzostí, statisíců odpůrců oficiálních prohlášení, kteří přicházejí s jasnými vysvětleními. Svoboda názorů má přednost, ovšem rozumný člověk si před osočením a vyřknutím názorů, něco o událostech a souvislostech zjistí.

V 50 minutovém dokumentu, který zhlédlo o poznání méně lidí, než youtubovské taháky konspiračních teorií, je jasně vidět, jak jsou všechny "teorie" do jedné děravé. Nejvíce času z celého dokumentu, zabere tolik kontroverzní (a přitom docela logicky vysvětlitelný) pád budovy 7. Vysvětlitelné pro ty, kteří chtějí vidět důkazy a naslouchat expertům. Spiknutí pro ty, kteří vidí jen záběry v TV a mají rudo před očima. Je tak snadné bez důkazu dštít síru a zasvěceně mluvit o tom kdo a jak „to“ přichystal. Žádný důkaz a vědecké, popř. expertizní vysvětlení, naopak neberou za „správný“ a drží si svou linii.

Spiknutí US vlády, nadnárodních společností, Reuters i BBC (která odvysílala že 7 spadla ještě předtím, než se skutečně stalo), v dokumentu jsem se dozvěděl, že do spiknutí měli být zapojeni dokonce i NYPD (policisté) a FDNY (newyorští hasiči) - kteří na ta letadla na Manhattanu od rána čekali. Pro mne zcela novou tezí pádu budovy 7, hraničící se zdravým rozumem, je pak teorie o zabudování výbušnin do konstrukce mrakodrapů už při stavbě budovy v 80.l (!). Prosazuje jí v závěrů ten samý chlápek, předseda architektů, kterému bylo vyvráceno všechno jím předtím obhajované.

Nechť si každý udělá vlastní obrázek. Respektive, výcuc obrázků, které nám poskytují masmédia a pod jejichž absolutním vlivem, pod vlivem toho co nám chtějí prozradit, co nám utají, a kam naše myšlení směřují, je naprostá většina z nás. Jak to „skutečně“ bylo, vědí a ty pravé důkazy k tomu má, jen pár zasvěcených. A je to tak dobře. Proč ale dávat přednost vysvětlení „konspirátorů“ před výpověďmi expertů, statiků, hasičů, vlády? Jedno je ale snad opravdu pozitivní. Totiž, že je možné o všem svobodně mluvit a projevovat názor. To by stěží bylo možné v řadě režimů před rokem 89., stejně jako za současných režimů třeba na Blízkém východě nebo tolik opěvovaném, „jarem rozkvetlém“, arabském světě.

Konspirační teorie, jedna z mnohým ukázek: http://www.youtube.com/watch?v=mhLhK0HeU6Q

Vyvracení konspirační teorie: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10236336757-konspiracni-teorie-o-11-zari-2001/20938254460/

Foto:
http://news.in.msn.com/international/article.aspx?cp-documentid=5430720