viernes, 22 de julio de 2011

Terorismus v Norsku aneb má babička pravdu?

Read more about terrorist attacks in Norway at http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14256712 Bombový útok, stejně jako o několik hodin později neméně krvavý útok střelnou zbraní, které se odehrály v odpoledních hodinách v Oslu a okolí, bude moci být zítra s jistotou (?) označen (v tuto chvíli ještě se značnými pochybnostmi) za další hrůzné a zbabělé teroristické činy islámských radikálů. Jak se učí při hodinách Terorismu a Extremismu na většině univerzit v ČR i ve světě… zaútočit v co nejpřekvapivějším okamžiku, zapůsobit činem na co nejširší sociální okruh, vyvolat paniku, a především využít hromadných sdělovacích prostředků – mocnosti 21. století č. 1. k zastrašení, vyděšení, i bez reálné možnosti dosažení cílů a naději na změnu – toť některé ze znaků terorismu nové epochy.


Otázka, kterou mi předkládá půl druhé hodiny má milá babička a na kterou se velmi těžko hledá uspokojující odpověď : "Proč si ty grázly sem pouštíme, Lukáši? Nebylo náhodou lepší, když měla každá země zavřenou hranici a kontrolovala si, koho si do země pustí? Proč si nezalezou někam do svých nor a nás nenechají na pokoji? Může se to stát i v Praze, viď?"

Začnu od zadu...“může babi, stejně jako Norsko jsme i my členy NATO, čs. kontingenty působí v Afganistánu, na Balkáně, na rozdíl od Norska se ale tolik nezapojujeme do kampaně v Libyi, nemáme tam F-16, a taky nejsme tak často prostředníkem znesvářených stran ve světový diplomacii. No a taky u nás zatím žije v porovnání s Norskem prakticky bezvýznamná muslimská menšina. Islámští radikálové nerozlišují – pro ně jsme všichni Západ babi, bezvěrci hodni vyhubení. Na druhou stranu, dlužno dodat – kdo zaseje vítr, sklízí bouři...a objektivně řečeno, v řadě Blízkovýchodních zemí, Severní Africe atd. vysazovaly především USA (rozuměj Západ - pro islamisty) vítr pravidelně od 60. let. Teď už je zbytečný se ptát, jak se k „nám“ ti grázlové dostali, poněvadž už se dávno nejedná jen o zarostlé podivíny v pyžamu, ale inteligentní, vysokoškolsky vzdělaný mladíky, někdy s bílou pletí a blonďatými vlasy, narozený na Západě a tudíž tvořící plnohodnotnou součást „nás“ a našeho světa. Jak proti tomu bojovat? Těžko, snažit se začleňovat, nesegregovat, zabránit vymývání mozků, ukazovat jim výhody demokracie...a hlavně...nedělat sami velký boty a podfuky v zahraniční politice, nekázat vodu a nepít přitom víno, nemít dvojí měřítka!(pod zástěrkou prosazování LP vtrhnout do země a svrhnout režim z ekonom. důvodů, podporovat a hanět diktátory, jak se nám to hodí)...No a jestli by bylo lepší mít zavřený hranice a ostnatý drát? Z hlediska mezinárodního terorismu..zcela určitě babi.

1 comentario:

  1. tak to vidíte, důsledek podvědomé zaujatosti vůči islámským radikálům a vliv masmedií sehrály svou roli...nikoliv Islám, ale pravicový extremismus...aneb Alláh nebo Pánbůh to nikdo nepozná...když se bijem za "pravdu" svou přece každej má...

    ResponderBorrar